SustainaBUL 2025: Student Sustainability Awards bereikt nieuwe hoogte

0
4

“Dit is een goed voorbeeld van de toekomst van het hoger onderwijs op Curaçao”, zei Rector Magnificus dr. Stella van Rijn tijdens de derde editie van ‘SustainaBUL 2025: the Student Sustainability Awards’. “Studenten die theorie en praktijk combineren door in gemengde teams samen te werken aan concrete opdrachten inzake duurzaamheid voor onze lokale organisaties, dat is leuk en uitdagend, en zeer wenselijk voor een duurzame toekomst van ons eiland”, aldus Van Rijn.

Meer dan 175 deelnemers waren dinsdagavond bijeen op de University of Curaçao (UoC) voor het reviewen van de projecten die door studenten waren bedacht voor een meer duurzaam Curaçao. Via een livestream werd tevens een breed internationaal publiek bereikt. Het SustainaBUL-programma wordt jaarlijks georganiseerd door de 2030 HUB Caribbean Foundation in samenwerking met de University of Curaçao. De SustainaBUL Awards zijn ondertussen aan het uitgroeien tot een van de meest toonaangevende events inzake duurzaamheid op Curaçao, en kende nu ook bezoekers van de zustereilanden.

De Awards zijn deel van een breder programma waarin studenten aan de slag gaan met bedrijfsopdrachten binnen toonaangevende bedrijven op Curaçao. Dit jaar is het aantal bedrijven gegroeid naar vijftien verschillende Sustainability Challenges bij o.a. MCB, 2BAYS, APC, Vidanova, MNO Vervat, Aqualectra, CPA, Climate Coating, Corendon en het Rijksvastgoedbedrijf Caribe. Dit jaar is het Ministerie van Economische Onwikkeling (MEO) er op eigen initiatief ook bij als de eerste partner uit de publieke sector.

Tijdens de BUL Awards was het voorwoord aan de nieuwe Rector Magnificus van de UoC dr. Stella van Rijn. Van Rijn schetst dat het programma precies past in het bredere kader van Planetary Health dat bij de UoC als centraal thema voor onderwijs en onderzoek wordt ontwikkeld. “Dit programma, samen met andere sustainability-trajecten binnen de UoC, laat zien dat de universiteit middenin de maatschappij staat, samenwerkt met stakeholders, en talenten voorbereidt op hun latere rol bij bedrijven en andere organisaties, temidden van een snel veranderende wereld. Het is belangrijk dat we vormen van onderwijs toepassen die onze young generation geboeid houden. Het SustainaBUL-programma is een van de voorbeelden van hoe dat kan bij de UoC en op ons eiland”.

Tijdens de BUL Awards presenteerden twaalf verschillende studententeams hun oplossingen ten overstaan van een jury en live audience. De gehele Aula was goed gevuld, met deze keer naast studenten en academici, vooral een zeer sterke vertegenwoordiging vanuit het bedrijfsleven. Volgens een van de aanwezige CEO’s: “Mooi om onze jeugd zo bezig te zien. Ik heb leuke, frisse ideen gehoor,; maar wat mij vooral aansprak was hun professionele houding, hun attitude. Dit is onze jonge generatie; zij zullen het moeten doen en dit geeft mij hoop”.

Volgens Iwan Zunder, guest lecturer UoC en coördinator 2030 HUB Caribbean, gaat het om de kennis ten aanzien van duurzaamheid, maar vooral ook om de vaardigheden, de zogenaamde Green Skills. Hieronder verstaan wij zaken zoals samenwerking, presenteren en netwerken. Het programma is ontworpen als een ‘experience’: leuk, leerzaam, maar ook zodanig dat studenten worden uitgedaagd om uit hun comfortzone te stappen. “Het is een reis van ontdekkingen in duurzaamheid en bijzonder om te zien wat wel en niet werkt in onze Caribische context”. Wat dit jaar ook bijzonder is, is dat het event bijna geheel door een studententeam zelf wordt georganiseerd; VOOR studenten, DOOR studenten.

De winnaar van dit jaar was het studententeam van het Ministerie van Economische Ontwikkeling, MEO, met de studenten Christopher Martina, Trevor Borgschot, Anna Felida i Raziyenno Otto. Zij wonnen met hun creatieve en duurzame oplossing meer verantwoordelijke afvalverwerking binnen de eigen organsatie. Zulaika Mook, sectordirecteur: “We hebben deelgenomen aan dit programma om naast beleid ook het goede voorbeeld te kunnen geven, to walk our talk. We zijn echt helemaal verrast dat we hebben gewonnen, maar dit gaat ons stimuleren om ook binnen de overheid anderen te stimuleren om zelf actie te nemen. Beleid is goed, actie is beter.”


Het winnende team ontving naast de SustainaBUL Award wisselbeker tevens all-inclusive dagpassen Corendon, een geldbedrag en deelname aan een executive masterclass op Curaçao van prof. dr. ir. Jan Rotmans. Jan Rotmans is een internationale autoriteit op het gebied van transities en duurzaamheid, en het winnende team krijgt op deze manier een unieke kans om samen met topprofessionals uit het bedrijfsleven deel te nemen aan dit bijzondere en exclusieve programma in maart 2025.

Het spetterende spektakel werd afgesloten met de BUL-borrel waar studententalenten, bedrijven en andere impact-gedreven organisaties connecties konden maken om op hun eigen manier verder samen te werken. Duurzaamheid op Curaçao, maar dan met ons eigen Caribische sausje: dushi yu!

Voor degenen die willen connecten: [email protected].

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here