Inspiratie van de Caribische diaspora

0
1

De vijfde editie van het netwerkevent ‘Diaspora Dialogen; Bou di Watapana’ stond in het teken van de Caribische diaspora in de Nederlandse media. Stichting WeConnect en Pakhuis de Zwijger organiseerden op 15 mei een inspirerende bijeenkomst in Amsterdam met als gastsprekers schrijver en journalist Milouska Meulens, zangeres en producent Kris Berry en Wensly Francisco, documentairemaker en Talent Coördinator bij de NPO.

Het is voor Caribische makers niet altijd makkelijk om hun weg te vinden in de media in Nederland. Tijdens een openhartig gesprek onder leiding van moderator Gilberto Morishaw deelden de drie hoe ze hun weg in Nederland en in de media vonden. Voor jonge Caribische mediamakers in spe hadden ze bovendien een aantal concrete tips.

‘Maak wat je kent en zorg dat dit een aanvulling is op wat er al gemaakt wordt, zodat wat jij maakt een verrijking is’, zegt Wensly Francisco, die als kind al wist dat hij bij de tv wilde, maar in eerste instantie op school ontmoedigd werd. ‘Mij werd direct duidelijk gemaakt dat dit toch niet voor mij bestemd zou zijn. Wie dacht ik wel dat ik was?’ Francisco liet zijn droom een tijdje rusten en werd eerst beroepsmilitair. Daarna lonkte de media weer. Hij ontdekte al snel dat hij het best verhalen kon aanbieden die dicht bij hemzelf stonden en die raakten aan onderwerpen waar de meeste mediamakers niks vanaf weten. Hij maakte onder meer documentaires over de acceptatie van de queer-community op Curaçao, de zoektocht naar zijn biologische vader, de effecten van corona op Curaçao en de vervuiling van de olieraffinaderij op Curaçao.

‘Doe het op je eigen manier, dat is altijd het beste, voegt Milouska Meulens daaraan toe. ‘Laat niemand je vertellen dat jij het niet kan.’ Zij koos na de middelbare school heel bewust voor de School voor Journalistiek en werkte daarna voor programma’s als het Jeugdjournaal en Zembla, waar zij een rolmodel was voor velen. Inmiddels schrijft ze vooral boeken. ‘Ik heb heel lang de regels gevolgd en gedacht: zo gaat dat nou eenmaal.’ Dat veranderde in 2020 met de dood van George Floyd in America en de Black Lives Matter-beweging. ‘Ik dacht: nu is het klaar, nu ga ik mezelf uitspreken en alleen nog maar maken waar ik zelf voor kies.’ Binnenkort verschijnt een boek met Caribische verhalen en een Gouden Boekje over Tula van haar hand.

‘Werk vanuit je intuïtie’, sluit Kris Berry daar volmondig op aan. ‘Je hoeft je niet te bewijzen. Verspil daar geen tijd aan. Jij mag er zijn.’ Toen zij als bursaal naar Nederland kwam en in Leeuwarden ging studeren was alles ‘een experience’ en liet zij zich een tijdlang beïnvloeden door wat ze dácht dat ze moest doen. Hoewel de creatieve kant altijd lonkte, startte zij haar loopbaan in sales. ‘Diep in mijn hart voelde ik altijd dat ik iets met muziek moest doen. Toen ik daarvoor koos ging ik terug naar de essentie. Alles wat ik lastig onder woorden kon brengen, valt met muziek als een puzzel in elkaar.’

De Diaspora Dialogen – Bou di Watapana is een netwerkevent dat enkele malen per jaar wordt georganiseerd om de Caribische diaspora in Nederland bij elkaar te brengen om ervaringen, kennis en inzichten met elkaar te delen.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here