In de WeConnect Podcast van afgelopen maand staat de identiteit van Caribische jongvolwassenen centraal. Twee van hen, Supharmy Lard en Christopher Willemse, zijn geboren op Curaçao en wonen nu al jaren in Nederland. De derde gesprekspartner, Quiriéne Faverus, is in Nederland opgegroeid en heeft Curaçaose en Surinaamse ouders. Christopher heeft een Europees Nederlands uiterlijk maar spreekt met een Antilliaans accent, Supharmy en Quiriéne zijn Caribische vrouwen. Ze bespreken met elkaar hoe ze zich voelen, met welke cultuur zij zich identificeren en hoe ze kijken naar kwesties als discriminatie en jezelf aanpassen.
Gewoonten
Quiriéne (23 jaar) omschrijft zichzelf ‘een echte smeltkroes’ van culturen. Ze groeide op in Diemen, wat ze zelf ‘een wit dorp’ noemt, vlakbij Amsterdam. Ze studeerde sociologie en volgt nu een master Business Administration aan de Vrije Universiteit. Supharmy (28 jaar) voelt zich na acht jaar thuis in Nederland en is verloofd met een Nederlander. Het feit dat ze Nederlandse gewoonten heeft overgenomen -zoals ’s middags een broodje eten, of op tijd komen- maakt haar niet minder Curaçaoënaar, vindt ze. Ze ervaart dat ze zich in Nederland moet aanpassen vanwege de taal en de andere gewoonten: “Het vraagt iets extra’s van mij en op Curaçao kan ik vrij zijn.”
Aanpassen
Christopher (23 jaar), student Media en Cultuur aan de Universiteit van Amsterdam, voelt zich thuis op Curaçao maar heeft, net als Supharmy, ook zijn weg in Nederland gevonden. De vraag waar je vandaan komt, vindt hij intimiderend en typisch Nederlands. Waar hij ook aan moest wennen is het feit dat Nederlanders zich heel luchtig kleden, zelfs soms naakt zijn, als het mooi weer is. “Na vijf jaar Nederland ben ik daaraan gewend en ik vind het okay dat een mens verandert als je langer leeft in een andere cultuur.”
Wit en zwart
Met micro-agressie hebben ze alle drie ervaring. Quiriéne geeft het voorbeeld dat men openlijk verbaasd is dat ze VWO en vervolgens een universitaire opleiding volgt. “Ik vind het kwetsend als mensen dat hardop zeggen.” Ook legt ze uit waarom ze consequent over wit en zwart spreekt, niet over blank en gekleurd.
Het balanceren tussen jezelf zijn en je aanpassen vraagt veel van een mens, vinden ze allemaal. Of ze op Curaçao zijn of in Nederland, het speelt overal. Toch kan het ook een kracht zijn, merkt Quiriéne op: “Je kunt mensen jouw perspectief bijbrengen en ze wijzen op hun vooroordelen en aannames, bijvoorbeeld over het stereotype van de luie Antilliaan.”
Deze WeConnect Podcast wordt gepresenteerd door Christopher Willemse en Supharmy Lard en is te beluisteren via: